האם מותר לחסוך את המעשרות לחתונת הילדים?

שאלה:

שלום כבוד הרב!
1. האם מותר את המעשרות לשים בקופת חיסכון לילדים, כדי לעזור לילדים כשיגדלו בעת חתונתם?
2. אם אדם הפריש ב-4 שנים האחרונות מעשרות למוסד תורני, האם מותר לו להפסיק לעשר לשם או שהוא מחויב לכך וזה הפך לסוג של נדר?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אין אפשרות לקחת מעשרות ולשים אותם סתם בקופת חסכון למטרה עתידית רחוקה, שהרי הם מיועדים לצדקה מיד ובצדקה יש איסור בל תאחר. אבל כן אפשר להפקיד אותם [יש נהגו לעשות כך רק במחציתם] בגמ"ח הלוואות שזה כבר עכשיו משמש למצוה, וכשהילדים נישאים, למשוך את ההפקדה ולתת להם. כך הביא החפץ חיים בספרו אהבת חסד חלק ב פרק יח.

לגבי מה שנהגת לתת במקום מסוים, כיון שזה לא היה קצוב לכתחילה בזמן אין כאן נדר, כי ברור לכל שלא נותנים כל החיים לאותו מקום, ולכן דוקא בגלל שלא הגבלת את התרומה אתה יכול להפסיקה. כאשר אתה מתחייב מראש נניח ל12 חודש, זה כבר נדר.

בהצלחה ושפע רב.