שתיית יין לפני מנחה בשבת

שאלה:

האם יש בעיה להתפלל מנחה בשבת מיד אחרי הסעודה מחמת היין ששתה בקידוש? כיוון שהאפשרויות הינן רק או מיד אחרי הסעודה או מיד לפני השקיעה ובתקווה להספיק סעודה שלישית בזמן

תשובה:

מחמת הקידוש בודאי אין חשש, כבר חלף זמן רב מאוד של כל האכילה והיין כבר פג לגמרי, השאלה המענינת היא מה קורה כאשר אדם שותה רביעית יין בברכת המזון ורוצה לרוץ לתפילה, כאן זה כבר לא כל כך לכתחילה ועדיף לעשות זאת על מיץ ענבים. אמנם כאשר שתה יין גם יכול להתפלל, ראה פסקי תשובות סי' צט אות א' שפשוט לו שגם מה ששותה בברכת המזון אחר הסעודה נחשב כמו תוך הסעודה שאינו משכר כיון שבא עם האכילה.