קדושת שביעית – מה זה ובמה זה כרוך?

שאלה:

שלום אני לא כל כך מבין בנושא קדושת שביעית.
אנחנו קונים ירקות ופירות לרוב מסופר, לפעמים מחנויות נוחות , האם יש להם קדושת שביעית?
באם יש להם קדושת שביעית , האם כאשר כבר הירק/פרי אינו ראוי למאכל כי הוא כבר חמוץ נניח או לא טעים וישן האם אפשר אז לזרוק?

תשובה:

שלום וברכה

שאלת שאלה חשובה, ומאוד חשוב באמת להבין את הדברים:

בכל הנושא של פירות שביעית יש שני ענינים שונים שאין ביניהם קשר, האחד, הוא מה שהזכרת, שעד כמה שיש קדושת שביעית, אסור לגרום הפסד לפירות, ויש לשמור אותם עד שירקיבו. אבל יש נושא נוסף לא פחות חשוב ובעיקר בירקות, בודאי בתקופה זו של השנה! ירק שגדל בשנת השמיטה ותחילת גידולו בשנת השמיטה, אסור באכילה! זה נקרא איסור ספיחין. כמו כן ירק שנעבד בשמיטה באיסור, גם אם התחיל גידולו לפני השמיטה, קנייתו אסורה. לכן [בין השאר] יש לנו הכשר על הירקות בענין השמיטה. ובנוגע לכך, יש שסמכו על היתר מכירה, לפיו היהודי מוכר את האדמה שלו לגוי וזה נקרא ירק של גוי שאין בו איסור ספיחין [ויש אומרים שגם אין בו קדושת שביעית] אולם רוב הפוסקים נקטו שאין לסמוך על היתר זה, כי אף אחד לא באמת מתכוון למכירה וטעמים נוספים, ולכן יש לקנות מה שנקרא שמיטה לחומרא, הכשר טוב על ירקות, שנדע שאין בהם איסור זה. כאשר כבר קניתי מהכשר מהודר של שמיטה לחומרא, הירקות יבואו משני מקורות – או מחו"ל ואז אין בהם קדושת שביעית, או מירקות של גוי [לא היתר מכירה, גוי ממש] כאן בארץ, שבזה יש מחלוקת אם יש קדושת שביעית וצריך להמנכ מהפסד או לא, והמיקל יש לו על המ לסמוך, וכך היה מנהג ירושלים להקל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אינני יודע איזה ההכשר יש בכל רשת… צריך לבדוק את ההכשר בחנות שיש לך ובהתאם לכך לנהוג, בגדול ההכשרים הטובים בשמיטה זה עדה חרדית, הרב אפרתי, שארית ישראל. באיזור הצפון שמעתי שיש הרבה בד"ץ מחזיקי הדת, גם בסדר.