לתרומות לחץ כאן

חנוכה

שאלה:

שלום וברכה.
אני נמצא היום בעבודה עד 23:00.
ואז נוסע הביתה לישון שם. מה לעשות מבחינת חנוכה? להדליק בעבודה? להדליק בבית ב23:30?
ואשמח לדעת מה הגדר של הדלקת נר חנוכה, ז"א איפה מדליקים? איפה שישנים או איפה שקמים? או איפה שנמצאים בשעת ההדלקה?
תודה רבה!

תשובה:

הטוב ביותר שאשתך תדליק בבית בזמן עבורך, אבל אם אין לך אשה או שזה לא אפשרי מאיזו סיבה, תדליק בלילה מאוחר אבל שיהיה מי שיראה את הדלקתך.

מקורות:

יש שכתבו שאדם שנמצא כל שעות היום בחנותו ואוכל שם את ארוחותיו יכול להדליק שם נר חנוכה, ולפי הדין שמקום אכילה עיקר וזה הוא ביתו לארוחות היום. אבל זה דוקא אם אוכל שם באופן קבוע ולא בדרך ארעי, ורק כאשר החנות היא שלו, ולא כשהוא פועל שכיר שם, וגם בזה סבר הגרש”ז אויערבך שאינו רשאי להדליק, ראה ס’ נר איש וביתו סי’ ה הערה כו, ולכן אין לעשות זאת ויש בזה ברכה לבטלה. אלא ידליק בביתו כשחוזר מהעבודה, או אם אשתו בבית, תדליק היא בזמן ויצא הוא ידי חובה בהדלקתה, וראוי שישמע את הברכות בסביבת מקום העבודה.

 

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לגבי הסייפא שכתב הרב בתשובה "אבל שיהיה מי שיראה את הדלקתך" לא מעכב לדעת הגר"ע.
    לכתחילה אם יכול בנקל לדאוג שמישהו ישאר ער מבני הבית מה טוב,ואם לאו,הרי שגם הוא עצמו יש בו פרסומא ניסא לעצמו ומותר לברך ללא חשש גם אם מדליק לעצמו

  2. משנה ברורה בסי' תרעב בסופו פוסק שאין לברך כאשר זו לא השעה המיועדת להדלקה וכבר אין מי שרואה את הנרות, וחלילה להכנס לספק ברכות בענין זה, זה חשש ברכה לבטלה. אינני יודע מה דעת הגר"ע בזה ואשמח להעתקה, אבל זו הכרעת המשנה ברורה.

  3. סלח לי שערכתי מעט את תגובתך.
    אנא מכבודו בבקשה ראה את התשובה המפוארת בחזו"ע חנוכה עמ סד ולהלן העתקה מסיכום ההלכה:
    …"ומי שלא הדליק בתחילת הלילה, והגיע לביתו בשעה מאוחרת, וכל בני הבית כבר נרדמו,אם יכול להעיר אחד או שנים מבני הבית,כדי שישמעו ממנו ברכת "להדליק נר חנוכה,הנה מה טוב, ואם לאו,יברך וידליק נר חנוכה.
    ואם כבודו יחפוץ אשמח לשלוח לו את הפירוט והמקורות שעליהם מתבסס הגרע, יצירת מופת המתפרסת על ארבעה עמודים בספר..

  4. כאשר המשנה ברורה פוסק שלא לברך, בעיני זה לכל הפחות ספק ברכה לבטלה. את התשובה לא ראיתי בפנים כי הספר לא לפני אבל ישמחו כל המעיינים אם תתמצת לנו את המקורות והרעיון, שהרי דברי המשנה ברורה מבוססים על המג"א ועוד.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל