הפרשת חלה בשבת וביו"ט

שאלה:

בס"ד
ברכה ושלום לכבוד הרב.
בערב יו"ט אחותי אפתה חלות לכבוד החג. עם כניסת החג היא נזכרה שהיא לא הפרישה חלה על חלות אלו. כיצד יש לנהוג בכי האי גוונא?
האם ההלכה שונה או דומה אם המקרה היה בשבת?
האם במקרה שאין עוד לחם חוץ ממה שאפו לכבוד החג / השבת הדין משתנה?
אשמח לדעת תשובה עם מקורות לעיון.

תבורך מפי עליון
מש"ש

תשובה:

שלום רב

אסור להפריש חלה בשבת וביום טוב, אולם אם הפרישו בשוגג מותר לאכול. דין זה אמור בארץ ישראל, אבל בחו"ל שהחלה מדרבנן, מותר לאכול ת החלות, אלא שיש לשייר מהם פרוסה למוצאי שבת ואז להפריש אותה כחלה עבור מה שכבר נאכל. בארץ ישראל שאסור לעשות זאת וצריך להפריש קודם האכילה – החלות הן מוקצה ואסורות בטלטול.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שלט סעי' ד ומשנה ברורה שם ס"ק כה. ובשו"ע יו"ד סי' שכג סעי' א שכז סעי' ה.