עבודה זרה בשוגג / חילונים בזמנינו

שאלה:

שלום וברכה

האם יהודי שומר תורה מצוות קלה כבחמורה וממש מוכר בסביבה כיהודי שומר מצוות אך הוא עובד עבודה זרה בשוגג מצטרף למניין ? רשאי להגיד קדיש ולעלות לתורה ?

והאם ילד חילוני שעשה בר מצווה אבל גדל משנולד עד גיל 21 בבית שאינו דתי וסביבה שאינה דתית וכל מה שהוא ידע זה שצריך לשמור שבת

אותו אדם לא ידע על גילוי עריות דיני שבת וכולי…
ועבר על גילוי עריות וחילולי שבת

האם דינו של אדם זה תינוק שנשבה ? או פטור ? או שוגג ?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי שאלתך הראשונה, אני מבין שזה לא בדיוק פשוט כפי שאתה מציג אותה… אני משוכנע שאין לו איזה פסלון בבית שהוא משתחווה אליו כל בוקר ואומר "אלה אלוהיך ישראל", אלא שאתה משוכנע לגבי איזו רפואת אליל שהוא עושה שמקורה בעבודה זרה [מה שגם לא בהכרח מגדיר כל שימוש בה כעבודה זרה ממש, אלא כהנאה ממשמשיה וכדומה] והוא משוכנע אחרת, ולא ברור ממש מי צודק. במקרה כזה הוא בהחלט מצטרף למנין, יחד עם זה יש להפנות אותו לייעוץ פרטני לדעת אם אכן אין חשש מכשול במעשיו.

לגבי שאלתך השניה, יש נדון רחב בין פוסקי זמנינו לגבי אנשים חילונים שלא זכו לחינוך דתי, אם דינם כתינוקות שנשבו, וכידוע דעת החזון איש היתה שדינם כך, ראה דבריו בספרו בתחילת יורה דעה. בעיני, בעידן הפוסט מודרני היום, שבו אנשים מחונכים על ערכים כביכול אין אמת אחת והכל אמת, מה שמוביל לתפיסה תמוהה ושגויה כביכול מה שטוב עבורי לא בהכרח טוב עבורך וכו', ואין אמת מוחלטת, ממילא עוד יותר מזמנו של החזון איש, היום גם אדם שיודע שיש דת ויש אנשים דתיים, אין בכך כדי לבטל ממנו דין תינוקות שנשבו, כיון שזה בכלל לא בהכרח מעורר אצלו את השאלה מי צודק…

כמובן הוא ודאי לא "פטור", הוא שוגג, ויש לחזור בתשובה ובעזרת ה' יתכפר לו והוא אהוב ורצוי מאוד אצל ה' יתברך.

חורף טוב ובריא.