איטר בנטילת לולב

שאלה:

רציתי לשאול בבקשה האם העיטר הופך את המינים דהיינו שיקח את האתרוג ביד שמאל ולולב ביד ימין כאשר השדרה מול פניו הערבות צמודות לאתרוג בשמאל וההדסים בימין?

תשובה:

איטר נוטל את הלולב ביד שמאל ואת האתרוג בימין, ומצמיד הדסים לאתרוג.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות לולב סימן תרנא: אטר נוטל לולב בימין כל אדם, ואתרוג בשמאל כל אדם; דבתר ימין ושמאל דעלמא אזלינן,  ולא בתר ימין ושמאל דידיה. הגה: וי"א דאזלינן בתר ימין דידיה, ויש ליטול הלולב בימין דידיה והאתרוג בשמאל דידיה (הרא"ש ורבינו ירוחם ומהרי"ו), וכן נהגו, וכן עיקר; ואם היפך, יצא (מהרי"ל ומנהגים). ושולט בב' ידיו נוטל הלולב בימין, ואתרוג בשמאל, ככל אדם (כל בו).

משנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות לולב סימן תרנא סעיף ג: (יח) דבתר ימין ושמאל דעלמא וכו' – דדוקא תפילין שהוא דאורייתא איטר אזיל בתר ימין דידיה אבל לולב דנטילתו בימין הוא דרבנן משום חשיבותא בעלמא דיש בה תלתא מצות איטר הוא ככל אדם וטעם הי"א דסבר דאזלינן בתר דידיה כמו בתפילין: (יט) ואם היפך יצא – היינו בין איטר ובין מי שאינו איטר אם היפך ונטל לולב בשמאלו ואתרוג בימינו יצא ויש מחמירין בזה וע"כ טוב לחזור וליטלו בלא ברכה: