עציץ על ריצוף – האם נחשב אינו נקוב בשמיטה?

שאלה:

עציצים נקובים שמונחים על ריצוף, האם נחשב שהם מנותקים מהקרקע, ואם לא, האם יש הבדל בין ריצוף בקומת בסיס שמונח על רצפת בטון שמונחת על הארץ, לבין רצפה בקומה א ומעלה.

תשובה:

משאלתך ניכר שאתה כבר מכיר את המחלוקת בענין זה וחילוקי השיטות השונות, נסכם רק בקצרה:

לגבי ההגדרה של עציץ בתוך הבית ראה מנחת שלמה סי' מא שמחלק בין קומת קרקע לאלו שעליה, בקומת הקרקע הריצוף אינו חוצץ ובקומות מעל הוא חוצץ, ולעומתו בקובץ תשובות להגרי"ש אלישיב ח"א סי' רלב שמחמיר בכל הקומות, וע"ע שו"ת שבט הלוי ח"ו סי' קסז. דעת המקילים בכל האופנים כשיש ריצוף, ראה בס' חידושים וביאורים זרעים ח"ב סי' יא אות ח. יש שטוענים שנדון זה רק בריצוף העשוי אבן כמו הבלטות של פעם, או קרמיקה של היום, אבל שיש למשל חוץ גם בקומת קרקע.

ברכה והצלחה