נזק לכדור מושאל

שאלה:

שלום,
ילד מהכיתה השאיל כדור לחבר, אותו חבר השאיל הלאה את הכדור ללא רשות לילד שלישי. הכדור התפנצ'ר אצל הילד השלישי (תוך כדי משחק רגיל), כעת הילד הראשון תובע מהילד השני את דמי הכדור. השני טוען שהכדור התפנצ'ר תוך כדי משחק ובדין שואל הוא פטור. הראשון טוען שאסור היה לו להעביר את הכדור לילד השלישי, בפרט שידוע בבעיטות החזקות שלו. נשמח לדעת את התשובה הנכונה ע"פ התורה הקדושה,
בברכה,
שיעור מעלין בקודש חריש.

תשובה:

שלום וברכה,

אם השלישי בעט בכדור בצורה רגילה ולא עשה שימוש חריג בכדור, וכולם מסכימים שהכדור התפנצ'ר מהבעיטה הסבירה, כולם פטורים מתשלומים – בין השואל הראשון ובין השואל השני – כדין שואל שפטור במתה מחמת מלאכה.

בהצלחה.

מקורות:

שואל פטור במתה מחמת מלאכה. ואילו גזלן אין לו פטור של מתה מחמת מלאכה. ויש לדון בשואל שהשאיל לאחר שלא ברשות האם השואל שהשאיל ללא רשות נחשב לשואל ופטור מחמת מלאכה, או שנחשב לגזלן כדין שואל שלא מדעת הבעלים שנחשב גזלן. הש"ך סימן עב ס"ק קמ מחדש ששואל שעבר והשאיל לאחרים נחשב שמשנה מדעת בעל הבית ואנו פוסקים שאסור לשנות מדעת בעל הבית אבל אין דינו כגזלן. ולכן אם מתה מחמת מלאכה אצל השלישי אין דינו כגזלן אלא כשואל ופטור במתה מחמת מלאכה. ודינו שווה לאדם שקיבל בהמה והתנו איתו שילך בבקעה ושינה השואל והלך בהר שאין דינו כגזלן למרות שאסור לו לשנות מדעת בעל הבית.