האם יש בעיה להחזיר ביצים שלא לפי המידה שלוויתי

שאלה:

לויתי משכן ביצים L ואני משתמש דרך קבע בביצים M
האם החזרה של ביצים M (או להיפך) בעיתית ?
עד כמה שידוע לי, כשלווים עגבניה או מלפפון, אין צורך להחזיר בדיוק את אותו גודל (נכון ?). האם בביצים הדין הוא זהה ?
אשמח למקורות.
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר לווים ביצים L צריך להחזיר L. ההיתר שהזכרת להחזיר לא בדיוק הכוונה בדברים שלא ניתן למדוד, אבל בביצים אפשר למדוד, ואם אתה רוצה להחזיר ביצים שערכם פחות יש להודיע למלווה שאתה מחזיר ביצים M.

אם המקרה הפוך שלווה M ורוצה להחזיר L,  האם יש איסור ריבית? שמעתי בשם הגאון הרב שיינברג זצ"ל שאם הלווה רגיל לקנות לביתו ביצים לארג' ולכן מחזיר ביצים לארג'. ואינו מעוניין לקנות תבנית של שלושים ביצים מדיום בשביל להחזיר, נמצא שהתוספת שמחזיר זה בגלל הנוחות שלו עצמו, ולא בגלל ההלוואה ולכן לא יהיה איסור של ריבית. ודברי הרב נעימים ומתיישבים.

בהצלחה.