כמה פעמים ליטול על כל יד לפני הסעודה?

שאלה:

שלום,
כמה פעמים צריך ליטול ידיים על לחם?-כמה בכל יד?
האם כשהולכים לשירותים בבוקר נוטלים ידיים 6 פעמים לסירוגין ומברכים אשר יצר ואשר קידשנו על נטילת ידיים?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין מי שנוטל ברביעית מים, די בנטילה אחת על כל יד, אולם המנהג הרווח כפי שהובא במשנה ברורה, להצריך תמיד מים שניים, כלומר ליטול פעמיים על כל יד [לא צריך לסירוגין אלא ברצף], כדי לטהרן ממי הנטילה, ראה משנה ברורה בסי' קסב ס"ק כא, שכך סברו הראב"ד והרשב"א. על פי סוד נוטלים שלשו פעמים על כל יד ראה כף החיים שם ס"E יד.

לגבי הנטילה בבוקר, מיד כשקמים נוטלים שש פעמים ללא ברכה, כי עדיין אתה לפני שירותים. אחר כך שירותים שוב נטילה [בענין כמה פעמים ליטול, כפי מנהגך בענין זה במשך היום] ואז מברכים על נטילת ידים ואשר יצר.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לנטילת ידים שלוש פעמים לכאורה יש גם מקור בטור בית יוסף בהלכות מליחה ס"ט סק"ז:
    והג"א כתב דמדיחין אותו ג' פעמים שנים כמו שמפורש בפנים ושלישית אנו עושים לטהר מים השניים שנגעו בראשונים וכה"ג אומר ריב"א גבי נטילת ידים