תאריך בר מצוה / חשיבות התפילין

שאלה:

ילד שנולד ב13 לאוגוסט 2008 בשעה 1 וחצי בבוקר. מה הבר מצוה שלו? והאם מותר לו לקרוא בתורה ולעלות לתורה ביום חמישי?

תשובה:

אם הכוונה שבתחילת ה13 לחודש, כלומר שעה וחצי לפני שנולד נהיה ה13, אז הוא נהיה בר מצוה ביום רביעי ה21/7 י"ב באב. אם הכוונה שלאחר ה13 לחודש, בתחיל ה14 הוא נהיה בר מצוה, אז ביום חמישי. בכל מקרה הוא יכול לעלות לתורה ביום חמישי.

מה שמאוד חשוב להסביר לילד את חשיבות התפילין והמצוות בכלל, שלא יעבור עליו יום כל ימי חייו ללא הנחת תפילין, שהם צינור הקשר בין עם ישראל לבורא עולם.

הגמרא בברכות אומרת, שכשם שיהודי מניח תפילין, גם בורא עולם יש לו תפילין במובן הרוחני, כאשר בתפילין של היהודי מוזכר שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד, ואילו בתפילין של בורא עולם מוזכרים עם ישראל, מי כעמך ישראל גוי אחד בארץ, כמו שני אוהבים שכל אחד נושא בארנקו את תמונתו של חברו כדי לזכור אותו כל הזמן! לכן, לא נוותר בענין זה ונקיים כל ימינו מצוה יקרה וחביבה זו.

מזל טוב ורוב נחת!