סימניות דביקות בשבת

שאלה:

מותר להעביר סימניות נדבקות בספר ממקום למקום? וכן מותר להוריד אותם מהחפיסה שהם בעצם מודבקות אליה?
מותר לגעת במקום שהעור יבש, שבודאי יפול?
תורה.

תשובה:

1. כיון שהסימניות האלו מיועדות להדבקה והסרה כל הזמן אין בכך איסור קורע ומותר להסיר אותן בשבת, אלא אם כן הן מיועדות להשאר שם זמן ארוך. מטעם זה נראה שגם אין בכך איסור מחיקה כאשר הן על אותיות, כיון שהן לא נעשות חלק מהנייר שתחתיהן היות והן מיועדות להשתמש בהן באופן זה.

2. עור שנופל אם נוגעים בו – כבר אינו מחובר…

מקורות:

1. ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף ח שכתב שם וזה לשונו: פתקאות לרישום תזכורות, הודעות וכדומה, וכן דיגלונים העשויים לסמן בהם מקום בספר, ובהן פס דבק להדבקן הזמנית, והן נפרדות בנקל ממקום הדבקתן בלי לגרום לקריעת הנייר, מותר להדביקן לזמן קצר ולהפרידן, בתנאי שכבר נתלשו מן הדפדפת שלהם לפני לפני שבת, עד כאן לשונו שם. וכתב בהערה כא לעי' לעיל פרק ט' הערה כא, ששם כתב לגבי שקיות מחומר פלאסטי שנפתחות בקלות במקום דיבוקן ושמע מהגרש"ז אוירבך שמותר לפתוח במקום הדיבוק גם במלי לקלקלן תחילה וכדמוכח מהפוסקים שהתירו לחתוך את החוט שזוג נעלים תפור בו יחד.