מחתך וקורע בשבת

שאלה:

שלום אשמח בבקשה לדעת מה העיקרון ההילכתי שעומד מאחורי איסור חיתוך בשבת, מדוע נייר טואלט אסור לחתוך אבל שקית של אוכל ללא כיתוב מותר?

תשובה:

שלום וברכה

יש שני איסורים שונים אינני יודע לגבי מה את המדבר: יש איסור מחתך, שהוא דוקא במי שחותך על פי מידה בצורה מסויימת, ויש איסור קורע, שזה אנור גם בקריעת נייר וכדומה, אבל מותר בעטיפות של אוכל משום שהעטיפה טפלה לאוכל, כמבואר בשולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שיד סעיף ח:

חותלות (פי' מיני כלים) של תמרים וגרוגרות, אם הכיסוי קשור בחבל, מתיר וסותר שרשרות החבל וחותך אפילו בסכין, ואפי' גופן של חותלות, שכל זה כמו ששובר אגוזים או שקדים כדי ליטול האוכל שבהם.