הגעלת כלי מבשרי לחלבי

שאלה:

שמעתי דין שבו לאשכנזים אין להגעיל מכלי חלבי לכלי בשרי וראיתי שאין כן דעת הש"ך בנקודות הכסף על סימן צג שפסק את הרשב"א שאפילו אם בישלו ירקות בסיר חלבי אז מותר לבשל בו בשרי אז אומנם לא מעט חלקו עליו אבל את הדין העקרוני שאפשר להגעיל כלי מבשרי לחלבי נשמע להקל

תשובה:

לא הייתי מדייק מזה שום דבר, שם הוא מדבר על עיקר הדין, מה שאתה הזכרת הוא מנהג בעלמא, שאמנם נהגו בו ואין להקל [למעט הקולות הידועות שציין מהרש"ם, אחרי שנה, או כאשר הגעילו לצורך פרווה ואחר כך רוצים לשנות לחלבי, או כארש נטרף ונאסר לגמרי], אבל אין לו תוקף של דין גמור.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. האם כשמגעילו לצורך פסח יוכל להפוך אותו מחלבי לבשרי ולהיפך באותה הזדמנות? ומה אם עיקר ההגעלה הינה להופכה כנ"ל אך כיון שלא מגעילים בשביל זה הוא ישתמש בו לפסח ומיד לאחר הפסח הוא ישאיר אותו בחמץ?

  2. כשמגעילו לצורך פסח שמותר כן הביא המשנה ברורה בסי'תנ"א ס"ק י"ט להדיא בשם החתם סופר סי' ק"י, דהיכא שהגעיל לצורך פסח הוא נוהג להתיר להחליף מבשר לחלב או איפכא "כיון שלא היתה כונת ההכשר לצורך זה", וגם משמע קצת מסוף דבריו שאם כונת ההכשר היתה כן לצורך זה היינו להחליף מבשר לחלב שאכן יהיה אסור.