לימון בסכין בשרי במסחטה פרווה

שאלה:

חתכתי לימון בסכין בשרי שאינו בן יומו, והמיץ של לימון שמתי במסחטה
המסחטה עכשיו בשרי?

תשובה:

שלום וברכה

בדיעבד ניתן להקל שאינה בשרית.

מקורות:

בענין זה נחלקו הדעות: דעת המגן אברהם סי’ תנא ס”ק ל שכאשר חותכים בצל חריף הבצל לא רק מושך טעם מהסכין אלא גם מבליע בו מטעמו, וממילא הוא נהיה כדין הבצל והבלנדר בשרי וכך גם הדין בשום שהוא לא רק מושך את הטעם מן הסכין אלא גם מבליע בסכין מטעמו, ולכן גם בשום הבלנדר נהיה בדין השום והוא בשרי, וכך גם הדין בלימון שהוא גם מוגדר כדבר חריף. אולם, האבן העוזר חולק בזה וסובר שהבצל הנחתך הרי שהוא רק בולע אבל אינו מבליע מטעמו בסכין או בדבר החד כמו הבלנדר, וכדבריו פסק בשו”ת מהרש”ג ח”ג סי’ לט. לכתחילה יש לחשוש לדעת המג”א ובדיעבד יש להקל, אבל ודאי אסור לטחון יחד וגם לא לעשות כן לכתחילה. לספרדים יש להקל יותר, כיון שהסכין אינו בן יומו ולדעת הגר"ע יוסף ספרדים לא חששו בדבר שאינו בן יומי לדין דבר חריף. כמו כן יש להקל בלימון מעט יותר מאשר בבצל.