כוונה בתפילה או לרדוף אחרי החזן?

שאלה:

לרב שלום,
קראתי הלכה לפני כמה זמן-
שמי שלא מכוון בתחילת התפילה (תפילת 18)-
לא יצא ידי חובה,
הבעיה היא, שהחזן אצלנו הוא טס בתפילה וגם אם אני מתפלל רגיל [ללא כוונות בכלל]- החזן מתחיל את החזרה עד לפני שאני גומר להתפלל…
האם יש משהו לעשות?
למשל: לקצר בתפילת 18, להתפלל כמו שהתפללתי עד כה, או לכוון בתחילת התפילה, ולהפסיד תפילה בציבור?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה ידידי, חלילה וחס למהר בתפילה ולרוץ אחרי החזן הזה… ראשית חשוב לדעת, תפילה בציבור פירושה להתחיל שמונה עשרה עשרה אנשים יחד! לא החזרת הש"ץ היא תפילה בציבור אלא תפילת הלחש שמתחילים אותה יחד. חזרת הש"ץ חשובה מאוד, הן מבחינת הסוד שבדבר, ובעיקר בגלל הקדושה עניית אמן וברכת כהנים, אבל ודאי חשוב יותר להתפלל… כדאי ללכת להתפלל במקום של בני תורה שמבינים מה זו תפילה ולא רצים כתינוק הבורח מבית הספר, אבל אם אין לך בית כנסת כזה, בכל מקרה תתפלל כראוי.

שיתקבלו התפילות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. וחשוב להדגיש שגם בברכות קריאת שמע אין למהר בשביל להספיק להתחיל שמונה עשרה יחד עם החזן. בסופו של דבר, למרות שתפילה בצבור זו חובה, אך עדיין זה הידור בתפילה. תפילה בצורה מהירה שאינה מאפשרת להבין מה שאומר, פעמים רבות אינה נחשבת תפילה.
    אגב, לגבי תפילה בצבור, יש שיטות שכל זמן שהצבור מתפללים שמונה עשרה, אם מתחיל באותו זמן זה עדיין נחשב תפילה בצבור. כמובן שאין הכוונה שאחד מהקהל האריך וכעת הוא עדיין מתפלל, אלא שבאופן כללי הצבור כעת מתפללים.

  2. 1. נכון, אבל לזה יש פתרון להתחיל לפני כולם כפי שיעצנו כאן פעמים רבות באתר [ולזה צריך קצת בקיאות לדעת איזה אמן עונים באמצע ואיזה לא].
    2. אבל זה לא להלכה… יש בשו"ת בצל החכמה שכל שלוש ברכות ראשונות נחשב שמתחילים יחד, אבל מעבר לכך, נאמנים עלינו דברי המשנה ברורה בסי' צ סעי' ט שלא נחשב תפילה בציבור. יש לזה מעלה מסויימת, המקבילה להתחלה עם הש"ץ.

  3. לרב שלום.
    לפי התשובה של הרב בתגובה האחרונה בסעיף הראשון – עדין
    תהיה לי את אותה בעייה כי החזן הוא טיסן באופן כללי ולא רק בתפילת 18… איך אצליח לעקוף אותו?
    האם מוטל עלי להתחיל את כל
    התפילה כולל פסוקי דזימרה לפני הציבור?
    תודה רבה.

  4. עיקר תפילה בציבור הוא להתחיל עשרה אנשים יחד שמונה עשרה, אם כדי לעשות זאת צריך להתחיל קודם – תתחיל קודם…