היזק שאינו ניכר

שאלה:

שלום רציתי לשאול לגבי " היזק שאינו ניכר" האם להלכה שמיה היזק וחייב לשלם או לא? (אני ספרדי)

תשובה:

שלום וברכה,

המזיק את חברו בהיזק שאינו ניכר [טימא את פירות חברו או ניסך את יינו] אם הזיק במזיד חייב לשלם ואם בשוגג פטור. נחלקו בגמרא האם היזק שאינו ניכר שמיה היזק, ומהתורה חייבים לשלם בין שוגג ובין מזיד, אלא שחכמים פטרו את השוגג כדי שלא יפחד להודיע לחברו על הנזק. וי"א שהיזק שאינו ניכר אין שמו נזק וממילא פטור מתשלומים, וחכמים קנסו את מי שהזיק בכוונה, כדי למנוע מאנשים להזיק בכוונה את ממון חבריהם בהיזק שאינו ניכר, ורק מזיק קנסו ולא שוגג. להלכה נפסק שאין שמו היזק וחכמים קנסו את המזיק במזיד שישלם.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא גיטין נג, א. שו"ע חו"מ סימן שפה.