שאלה:
שלום. קילפתי שום בסכין חלבי שאינו בן יומו. אח"כ כתשתי אותו בכותש שום מפלסטיק. האם השום נחשב חלבי? האם כותש השום נחשב חלבי? אם אכתוש שום נוסף בכותש הזה (כעבור שעה, או כעבור יומיים) מותר לשים אותו בכלי בשרי? לאכול אותו עם בשר?
בתודה ובכבוד. רבקה
תשובה:
בענין זה נחלקו הדעות, ןלכן לכתחילה יש להמנע מלחתוך את השום בסכין בשרי או חלבי ככל שרוצים לכתוש אותו בכותש הזה, בדיעבד המיקל יש לו על מי לסמוך.
מקורות:
במקרה שכבר טחנו בבלנדר או בכותש שום שנחתך בסכין בשרית או חלבית נחלקו הדעות: דעת המגן אברהם סי’ תנא ס”ק ל שכאשר חותכים בצל חריף הבצל לא רק מושך טעם מהסכין אלא גם מבליע בו מטעמו, וממילא הוא נהיה כדין הבצל והבלנדר בשרי וכך גם בשום, אולם, האבן העוזר חולק וסובר שהוא רק בולע ולא מבליע, וכדבריו פסק בשו”ת מהרש”ג ח”ג סי’ לט. לכתחילה יש לחשוש לדעת המג”א ובדיעבד יש להקל, אבל ודאי אסור לטחון יחד וגם לא לעשות כן לכתחילה. לספרדים יש להקל יותר, כיון שהסכין אינו בן יומו ולדעת הגר"ע יוסף ספרדים לא חששו בזה לדין חריף.