ברכת המזון – כמה זמן אחרי האוכל?

שאלה:

אני מורה. בהפסקה אכלתי לחם וסלט, ולא סיימתי את סעודתי בהפסקה. התחלתי ללמד (בזום, נשארתי באותו מקום), והתכוונתי להמשיך את הארוחה לאחר תום השיעור (שעה וחצי). האם אפשרי להמשיך את הסעודה ואז לברך ברכת המזון?
האם מותר לעשות כן מלכתחילה?
האם זה תלוי בכמות הלחם שאכלתי לפני השיעור? בכמות הלחם שאוכל לאחר השיעור?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי ברכה ראשונה זה בסדר, אין שינוי מקום ואין היסח דעת ולא צריך לברך שוב, הבעיה היא הברכה אחרונה… שכן הזמןשמותר עוד לברך ברכה אחרונה, הוא עד שיעור זמן עיכול, באכילה רגילה – מועטת, מדובר בסך הכל ב72 דק', כך שאם עברה שעה וחצי המאכל כבר התעכל ולא מברכים עליו בברכת המזון. גם אם תאכלי עכשיו עוד כזית ותברכי עליו ברכת המזון, הברכה הזו כבר לא תחול על מה שאכלת לפני השיעור. באכילה מרובה שממש מרגישים שובע גם אחרי שעה וחצי אפשר לברך. אבל כדי לא להכנס לחשש זה, יש לברך לפני השיעור.

מקורות:

ראה כל הפרטים במשנה ברורה בסי' קפד סעיף ה.