עליתי לאוטובוס ללא תשלום וכן שילמתי בכרטיס נוער

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב,
רציתי לשאול לגבי חשש גזל שיש לי : לפני כ 20 שנה כשהייתי בת שירות לאומי, נהגתי לנסוע מדי יום בתחבורה ציבורית ( נסיעה רגילה בתוך העיר ) היו כמה פעמים שהנהג לא חייב אותי ( בזמנו השתמשתי בכרטיסיה נוער ) במכוון , כיוון שמצאתי חן בעיניו . השאלה האם אני חייבת להחזיר את הסכום לחברה ? במידה שכן, איך אדע באיזו צורה לעשות זאת ? באיזה סכום מדובר ? מדובר לפני 20 שנה ואני לא זוכרת כמה פעמים הנהג לא חייב אותי אבל היה מדובר במס' פעמים במהלך שנת השירות . שאלה נוספת : כפי שציינתי בזמנו השתמשתי בכרטיסיית נוער שהיו מנקבים כל נסיעה ועלות הנסיעה היתה חצי מכרטיסיה רגילה . כיוון שהייתי בת שירות ולא היה לי כסף מיותר השתמשתי בכרטיסיה זו למרות שעברתי את גיל 18 וגם בשנה – שנתיים לאחר מכן ( עד כמה שאני זוכרת , אבל לא בטוחה ) כשהייתי סטודנטית ( בערך עד לגיל 21 ) השאלה שוב – איך ניתן לכפר על כך ? איך אדע באיזה סכום מדובר ? אציין שכיום הנסיעות לבנות שירות הן בכלל בחינם , וסטודנטים – משלמים רק חצי מהמחיר לנוסע רגיל , כך שהיום זה בכלל זה היה נחשב עבירה … אבל לפני כ 20 שנים הנהלים היו אחרים ואני בחורה דתיה , והדבר מפריע לי שמא מדובר בגזל ובגלל זה התפילות שלי לא יתקבלו חלילה לפני תקופת החגים הבאה עלינו לטובה . אציין שרק לאחרונה נזכרתי בכך לאחר ששמעתי שיעור מפי רב בנושא והבנתי שמדובר בגזל . אשמח לתשובה בהקדם ותודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

עבור הנסיעות שלא שולמו יש לשלם היום לאותה חברה. לתקף באוטובוס כמה פעימות – לפי החוב שלך.

אם יש ספק כמה נסיעות עלית ללא תשלום, יש לשלם את הפעמים שאת יודעת ודאי שלא שילמת. ועל השאר את פטור.

על הנסיעות שעלית בכרטיס של נוער במקום מבוגר, צריך לשאול את החברה כיצד לנהוג. מאחר והמדינה מסבסדת תשלום של נוער, ולפ"ז לא גנבת מהחברה אלא מהמדינה. ואיני יודע איך מחזירים את התשלום שנסעת בכרטיס נוער.

בהצלחה ושנה טובה.