תשלום שכירות חנות בסגר בתקופת קורונה

שאלה:

שוכר חנות בירושלים, שנמנע מלפתוח חנותו בתקופת הסגר על מקום מגוריו, האם פטור הוא מדמי השכירות. שאלה נוספת לגבי ההמשך, כשכן יכל לפתוח את חנותו, מכל מקום הגיעו מעט מאוד קונים עקב המצב (סגר, בידוד וכו'), האם יכול לנכות מדמי השכירות בטענה שלא על דעת זה קבע מחיר כה גבוה לחנות זו.

תשובה:

שלום וברכה,

אם כל או רוב החנויות באותה שכונה היו סגורים בזמן הסגר, הרי זה מכת מדינה אוין חובת תשלומים על תקופת הסגר. אבל אם החנויות היו פתוחות והאחד לא יכל לפתוח אינו מכת מדינה וחייב לשלם דמי שכירות.

אם החנות הייתה פתוחה והיה ירידה במכירות חייב לשלם תשלום שכירות מלא.

בהצלחה.

מקורות:

כשיש מכת מדינה ההפסד על בעל החנות. אולם זה דווקא שכל ענף אותו עסק היה מושבת. ואם לא היה מושבת אלא הייתה ירידה בכמות הקונים, אינו מכת מדינה, וכמו שמבואר בגמרא ב"מ קג ע"ב. וכן מבואר בשו"ת ראנ"ח סימן לח.