מאה ברכות במוצאי שבת לפני הבדלה לאיזה יום שייך?

שאלה:

ערבית של מוצ"ש עד "אתה חונן" עולים לחשוון המאה ברכות של שבת?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

ערבית זה כבר היום הבא, למרות שעוד לא הבדלת. הרי אדם שעושה מלאכה לפני הבדלה לא חילל שבת, רק עבר על איסור דרבנן של עשיית מלאכה לפני הבדלה. אמנם ברכת המזון של סעודה שלישית שחיובה מכח השבת, נחשב במנין הברכות למרות שהיא בלילה, ראה שבט הלוי ח"ה סי' כג.

שבוע מבורך.

מקורות:

שו"ת שבט הלוי חלק ה סימן כג
אשר שאלני אם הא דמברכים בהמ"ז אחרי סעודה ג' במוצש"ק ולפעמים גם בלילה כבר אם מצטרף לחשבון ק' ברכות של יום שבת, אין פנאי להאריך אבל מדברי מג"א סי' מ"ו ח' שכ' דביוה"כ כיון שמפסיקין מבעו"י חסר סעודה אחת דהיינו של ערב יוה"כ מכלל דסעודת מוצאי יוה"כ כן נחשב לחשבון ק' ברכות, ומכ"ש ברכת המזון של סעודה ג' שהתחיל מבעו"י ושייכת לשבת ממש, הן אמת דהנתיב חיים שם תמה על המג"א דסעודת מוצאי יוה"כ שייך כבר ליומא דבתרא, היינו בסעודת מוצאי יוה"כ דהוא באמת כבר סעודת יום אחר. אבל בנ"ד כו"ע מודים דמצטרף וגם כל הפוסקים העתיקו דברי מג"א כפשוטן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הגרש"ז אויערבך זצוק"ל חלק על זה ואחז שאחרי השקיעה (אולי אחרי בין השמשות) יחשב לחשבון מאה ברכות של יום ראשון.