האם יש ריבית כשאומר למלווה לתת את היתר לצדקה

שאלה:

שלום,
אם אני חייב לראובן 180 ש"ח האם מותר לי לתת לו 200 ולומר " תן את ההבדל (20 ש"ח) לצדקה"? או שיש בזה ריבית?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הלווה נותן למלווה תוספת ובשעת הנתינה אומר לו שאת התוספת ייתן לצדקה, נמצא שהמלווה לא זוכה במעות כלל אלא צריך לתת לצדקה, וממילא אין כאן ריבית. [במקרה הזה הלווה נותן למלווה את הכסף רק בזמן הפירעון הם לא התנו על הסכום הזה בזמן ההלוואה נמצא שאיננו כלול בהלוואה עצמה והוא איננו חלק ממנה, הממון הזה גם איננו ניתן למלווה בעצמו ואיננו שייך לו הוא רק ניתן לו בכדי שהוא יתן אותו לצדקה בלבד ואין זה נחשב שהוא מקבל את הממון הזה, בדרך כלל הדבר נעשה רק בגלל שחסר לו הסכום המדויק ואין להם עודף לפרוט וממילא הוא ניתן באופן זה שאין למלווה בו כלום רק הוא אצלו מכיוון שלא השיגו את הסכום המדויק]

המקרה שיש בעיה של ריבית, אם ראובן המלווה מלווה לשמעון 180, ומתנה איתו שיפרע לו 180, וייתן עוד 20 לצדקה. ששמעון נותן תוספת בגלל הציווי של המלווה. אבל בשאלה הנ"ל ששמעון מעצמו מחליט לתת לצדקה, אין איסור ריבית.