טעות בקבלת מעטפה עם כסף

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום,
אם אדם קיבל ממישהו במתנה מעטפה של כסף והוא אמר לו שיש שם 1000₪ ובסוף אחרי שהוא פתח לבד הוא גילה שיש שם 2500₪ וזה לא מה שהאיש התכוון להביא לו לכתחילה.
מה הדין? האם חייב להודיע לנותן? האם חייב להחזיר את ההפרש 1500₪? או שאם האדם נתן מעטפה סגורה במתנה זה כבר לא שייך לו… ובמידה וזה אסור אז מה הדין של מי שלקח את ההפרש ולא הודיע? האם זה נחשב גזל?
תודה רבה

תשובה:

לפי המובא בהלכה שאם קיבל תוספת מעות וניכר שאין טעות בתוספת, הרי התוספת מוגדרת כמתנה, וזכה בה המקבל. אלא שאם התובע טוען נגדו שהתוספת הייתה בטעות נחלקו הפוסקים האם חייב המקבל להחזיר. אולם אם המקבל יודע בבירור שהתוספת ניתנה בטעות – חייב להחזיר.

ולפ"ז במקרה שלך אדם לא טועה בהפרש סכום כל כך גדול, ולכן אם המקבל לא יודע אם הנותן טעה, יכול לקבל את כל הסכום לעצמו. ואם הנותן יגיע מעצמו ויטען שטעה נחלקו הפוסקים האם חייב להחזיר. ואם המקבל יודע שהנותן טעה בנתינה עליו להחזיר את התוספת.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן רלב סעיף ב. ובסמ"ע וש"ך שם.

אם המקבל יודע שהנותן טעה דבר פשוט שחייב להשיב מדין השבת אבדה, אבל אם לא מודע לכך שטעה, אינו חייב להסיק משום שאין דרך לטעות בסכום גדול כל כך.