חפצים עזובים שהוכרזו כהפקר

שאלה:

המקרה המדובר: אשתי עובדת במוסד חינוכי עם פנימיה. בסוף השנה אוספים את החפצים שהושארו בפנימיה לחדר ומודיעים לכל התלמידות על תאריך מסויים בו החפצים יופקרו לכל מאן דבעי ולכן עליהן לאסוף את החפצים. אחרי שהופקרו אשתי מצאה קלמר מלא בכלי כתיבה שעל כל אחד מכלי הכתיבה יש סימון עם שם התלמידה שלה הוא שייך. אשתי הרימה את הקלמר כדי להשיב לה, אבל הקלמר הועבר בטעות ביחד עם שאר חפצי הפקר לאחותה. אחותה השתמשה בחפצים וגם בקלמר, התכולה שלו פוזרה וחלק מכלי הכתיבה אבדו. כעת השאלה האם אשתי צריכה לשלם לתלמידה את השווי של הכלים שאבדו?

תשובה:

שלום וברכה,

היות וכל המעשה הנ"ל היה אחר זמן שהכריזו על החפצים כהפקר, אין חובת לשלם על כך.

אם לפני זמן שהוכרז כהפקר הייתה מוסרת לאחות יש שיטות שפטורה – ראה שו"ע חו"מ סימן שמ סעיף ח. וסימן רצא סעיף כא. וסימן עב סעיף לא. וסו"ס קכ ובסמ"ע ובנתיבות שם – ואכמ"ל.

בהצלחה.