בסיס – חלק המפה שתחת נרות השבת

שאלה:

שלום רב

אני מניח את המגש עם נרות השבת על השולחן, כשמתחתיו שני נילונים חד פעמיים למפת השולחן.

ברצוני לשאול האם לאחר הסעודה מותר לי למשוך את המפה מתחת הנרות כדי להסיר את המפה?
אציין שאני 'חוצה' את המפה בערב שבת באיזור המגש, כך שאני באמת צריך רק למשוך את המפה לשני הצדדים ולא להזיז את המגש.
האם מותר?
והאם בשבת בבוקר כשהנרות נכבו כבר, האם יש הבדל?

תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

חלק המפה שתחת הנרות נחשב בסיס לדבר האסור, ולכן אם רוצים להסיר את המפה כדאי לגזור שלא תהיה מפה בכלל תחת מגש הנרות. נכון הדבר שיש שהתירו למשוך משום שסברו שזה טלטול כלאחר יד, שהרי אתה נוגע רק בחלק המפה שאינו תחת הנרות אבל יש שהחמירו בזה ואין להקל אלא על ידי נכרי וכדומה.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי' סב ובהערות שם.