כלי שבושל בו אוכל עם חשש חרקים

שאלה:

שלום לרב,
אני יודע שתולעים וחרקים אינם בטלים כלל לכן מאכל מבושל שלא עבר ניקוי כראוי ממזיקים ובוודאי היה צריך (כרובית במקרה זה), האם צריך להגעיל את הסיר בו בושל וכן האם גם את הצלחות והסכו"ם. האם זה תלוי בסוג המאכל כלומר אם יש הבדל בין ירקות לעלים (ובין סוגי עלים?)?
ישר כוח על זיכוי הרבים!
בתודה מראש ובברכה,

תשובה:

שלום וברכה

כל סוגי החרקים הם בבחינת נותן טעם לפגם, ולכן אין צורך להכשיר את הכלים, אף שיש שהחמירו בזה באופן שלא היה ביטול בשישים, דבר שאינו שכיח [החרק עצמו אינו בטל בשישים כיון שהוא שלם ולכן המאכל אסור, אבל הטעם שהוא נותן בכלי בודאי בטל בשישים, ולכן לא מדוייק כלל מה שכתבת בשאלתך].

מקורות:

על דעת השו”ע שמיקל בזה כנ"ל ששרצים הם נותן טעם לפגם, ראה יו”ד סי’ קד סעי’ ג וסי’ קז סעי’ ב, וראה רמ”א שם שכן המנהג להקל ואין לשנות, וכ”כ הט”ז שם סי’ קד ס”ק ו, וכ”ה בפרי מגדים ערוך השולחן שם ועוד רבים מהאחרונים. הש”ך סי’ קז ס”ק ז מציין לדברי רבים מהפוסקים ראשונים ואחרונים שסברו שלענין איסור אכילת שרצים טעם פגום ג”כ אוסר, ולפיכך מכריע שלא להקל בדבר אלא במקום הפסד מרובה, וכ”כ בחכמת אדם כלל נד סעי’ יד.