ריבית בהחזרה עם תוספת שקית

שאלה:

חבר שלי לווה משכנו שקית חלב והחזיר לו שקית חלב בתוך שקית שעולה עשר אגורות
א. האם זה ריבית?
ב. מה אפשר לעשות כעת, אם זה ריבית?

תשובה:

שלום וברכה,

השקית עצמה לא עולה עשר אגורות, ובדרך כלל היא גם לא שווה את זה. אלא יש חיוב לתת מס של 10 אגורות על כל שקית. יש שקית ששוה יותר ויש שקית ששוה פחות, אולם בכל מקרה יש איסור ריבית גם בפחות משו"פ. [רק שכנראה השקית עצמה במצב היום עדיין איננה שווה לאנשים כסף משלמים מס כשלוקחים את השקית בחנות, אבל זה לא הופך אותה לשווה]

במקרה הנ"ל השקית שהביא הלווה לא מחמת ההלוואה וזה דבר שאין מקפידים עליו, ולכן אין בכך איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

ריבית פחות משו"פ אסור – שו"ע יו"ד סימן קסא סעיף א.

תוספת שלא הגיעה מחמת ההלוואה אין בכך איסור ריבית. וכאן החזיר עם שקית בגלל נוחות של הלווה וחוסר שימת לב, ואינה מחמת אגר נטר. ובנוסף מצאנו בשו"ע יו"ד סימם קס סעיף יז שבדבר שאין מקפידים מותר לתלמידי חכמים שידוע שלא נותנים עבור ההלוואה. ולכן בדבר זה שהעולם לא מקפיד בכך מותר, וכאמור הוא לא נותן לו את זה מחמת ההלוואה.