נתינת מעשר כספים תחת לחץ

שאלה:

שלום כבוד הרב,
כתוב בשולחן ערוך הרב (חושן משפט, הלכות נזקי שכנים), שמתנה (או מחילה) שאינה בלב שלם – אינה כלום.
אז בקשר לזה רציתי לברר מה הדין באם ראובן נתן כספי מעשר שלו לרב של קהילה מסוימת רק שזה היה תחת לחץ בלא הסכמת לבו של ראובן. האם במקרה כזה:
1. ראובן קיים את מצוות מעשר כספים?
2. האם ראובן רשאי לתבוע מהרב את הכסף שלו בחזרה היות ומתחילה לא נתן את הכסף בלב שלם, ולתת את כסף הזה בתור מעשר לאיש או אירגון אחר?
3. מה אם שכנעו את ראובן לתת ונתן בלב שלם אבל לאחר זמן מה התחרט ועכשיו רוצה לתת לארגון אחר ?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שנתן מתנה מחמת כפייה ולא מחמת רצון, התמנה בטילה. אולם אם כפו אותו לתת צדקה ונתן צדקה, ודאי שקיים מצוות צדקה. ולכן ראוי שישאיר את הצדקה למקום שנתן מאחר ומקיים מצוות צדקה. אולם אם נתן רק מחמת לחץ ולא מרצון, ויש לו הוכחה שנתן מחמת לחץ – כגון שמסר מודעה לפני המתנה, יכול לבטל את הנתינה.

ואם נתן בשעת המתנה נתן מרצונו הטוב, שוב אינו יכול להתחרט מהמתנה שנתן.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פרטי דינים אלו בסימן רה.