תושבים שתקנו תקנות כדי למנוע הגזמה בדמי השכירות

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אני מעוניין לשכר דירה במקום שבעלי הדירות שם העלו את השכירות לדרגות בלתי מתקבלות על הדעת בלי שום סיבה רצינית. אנשים המעוניינים לשכר דירה באותו מקום הקימו קבוצה שתכליתה למנוע מהמעוניינים להשכיר דירות עד שלא יחזרו למוטב. האם אני יכול להשתתף במחאה זו? אני מרגיש שהמחאה הזאת הוקמה בצדק כי אם לא יוצבו גבולות אנשים פשוט יבלעו אחד את השני בלי מלח.. אם אני לא משתתף אני כביכול מקבל על עצמי הסכמה אם השחיטות של המשכירים. מה הדין בעניין?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לציבור להחליט לקבוע מחירים כדי למנוע הפקעת מחירים, ויש ליחידים לציית לציבור ולא להפר את התקנה. ומצד ההלכה מותר לבית דין לקנוס את מי שיעבור על התקנה. ולכן ברור שיש להצטרף לתושבי המקום שרוצים לשמור על מחיר סביר.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא בבא בתרא ח, ב – רשאים בני העיר לקבוע את גובה השכר של הפועלים ושל מחירי המזון למיניהם. וכן נפסק בשו"ע משפט הלכות אונאה ומקח טעות סימן רלא סעיף כז: "רשאים בני העיר לקוץ להם שער לכל דבר שירצו, ולהתנות ביניהם שכל מי שיעבור קונסים אותו כך וכך".