שאלה:
שלום רב
לפי השיטות שפלטה דינה כגו"ק, האם כדי לתת עליה בתחילה צריך דווקא הפסק אויר כמו קדרה ריקנית וכדו' שבכך מפחית את החום, או שמספיק היכר בעלמא כגון חתיכת נייר כסף תחת הסיר (והטעם להקל כיון שבלא"ה אין כאן חשש שמא יחתה דאין במה לחתות אלא זה רק משום מיחזי כמבשל ולכן סגי בהיכר כל שהוא).
תודה רבה!
תשובה:
היכר כל שהוא אין לו כל משמעות, ואכן, לגבי הנחת מאכל יבש בלא רוטב על הפלטה לחימום בשבת, אם יש בזה איסור "חזרה", דעת רוב פוסקי זמנינו להחמיר בכך, ולא התירו אלא על אלא סיר כלי הפוך שיש הפרשי גובה, והמהודר ביותר על גבי כלי עם אוכל, ואילו הגר"ע יוסף מיקל בכך, ומשום שסבר שהפלטה אינה נחשבת מקום המיועד לבישול הואיל וכל תכליתה הוא שמירה על חום המאכלים, ולדבריו אין צורך בהפרדה. אם יש מעט רוטב יש להחמיר שלא להניח אפילו על גבי סיר אחר מחמת חשש איסור בישול, וראה עוד במקורות.
מקורות: