השיעורים המדוייקים של כזית מצה

שאלה:

כל שנה מחדש אני מתמודד עם אותה בעיה. שמעתי דעות רבות ומגוונות בנושא ואינני יודע כיצד לשער את הכזיתים לליל-הסדר. היו שנים שמלאתי את כרסי מחמת הספק. עד שהתחלתי למדוד וכאן נתקעתי. היו מקומות שראיתי ששלושים גרם הינם שיעור בריווח ושתמיד יש בהם את השיעור גם ע"פ הנפח לעומת זאת היו מקומות שראיתי שכלל לא ניתן למדוד במשקל אלא רק בנפח דבר שאין לי מושג איך עושים זאת בלי להכין לעצמי בעיו"ט קמח מצה……

תשובה:

שלום וברכה אני לא יודע לומר במשקל, אלא בנפח, וניתן את השיעור למצה ממוצעת [13-14 מצות בקילו]. כידוע נחלקו הפוסקים אם כזית הוא חצי ביצה או שליש ביצה, וכן נחלקו הגר"ח נאה והחזון איש בשיעור הכזית. לכן, אדם בריא הייתי ממליץ לו לאכול בכזית הראשון שיעור חזון איש של חצי ביצה שבמצה ממוצעת הוא 48% מהמצה [זה בערך 28.5 גרם]. בזה כלול גם את המנהג לאכול שני כזיתים, כי שיעור זה כולל שני שיעורים קטנים של כזית. אדם שקשה לו, יסמוך על השיעור של שליש ביצה [33% מצה]. בכורך אפשר שיעור ר"ח נאה, חצי ביצה 28% מצה ושליש ביצה למי שקשה לו 19% מצה בינונית. באפיקומן מי שיכול יאכל שני כזיתים הגר"ח נאה של שליש ביצה, 38% מצה, מי שקשה לו, יאכל חצי מזה – כזית אחד . במצות דקות יותר או עבות יותר יש לשנות את השיעורים בהתאמה.