ביאור המושג שקיעה ראשונה

שאלה:

מה זה "שקיעה ראשונה של חמה"? מושג שמוזכר ברשב"א (ברכות נא,ב): "ואי נמי דכי מטי שקיעה ראשונה של חמה, חשיב כיום הא וכבר קידש היום וכו'".

תשובה:

שלום וברכה אנחנו יודעים שלדעת חלק מהראשונים [המפורסם בזה הוא רבינו תם] יש שתי שקיעות: ירידת גוף השמש מתחת קו האופן זו שקיעה ראשונה [וזה מה שאנחנו היום מכנים שקיעה]. לדעת רבינו תם עדיין זה יום ממש. ושקיעה שניה או אחרונה, היא 18 דק' לפני צאת הכוכבים [שלדעתם צאת הכוכבים זה 72 דק' לאחר שקיעה ראשונה.