מהות הנשמה ותפקידה

שאלה:

כבוד הרבנים, תוכלו להסביר לי בעומק מה זה הנפש, נשמה, רוח, חיה, יחידה וכו'. ומה קורה לאלה ומה תפקידן בחיים על םני האדמה ולכן גם לאחר המוות!?

תשובה:

שלום וברכה

הינך מזכיר לי את המעשה המפורסם שהובא בגמרא לגבי אותו נכרי שבא לפני הלל הזקן ואמר לו "למדני כל התורה כולה על רגל אחת"…

חלוקה זו בין חמשת החלקים נפש רוח נשמה חיה יחידה היא מיסודות הקבלה, ואינה נוגעת רק לנשמתו של אדם, אלא על פי סוד כל מציאות רוחנית יש בה כמה סוגים של חלוקות [עשר ספירות שכל אחת מהן מתחלקת לעשר והם: כתר, חכמה, בינה, דעת, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות. וגם חלוקה נוספת שנקראת כ"ל צמ"א – דהיינו: כלים לבושים צלמים מוחין אורות, כאשר כל אחד מהכינויים האלו מסמל רובד אחר מבחינה רוחנית של אותה מציאות רוחנית. אחת החלוקות היא נרנח"י דהיינו: נפש רוח נשמה חיה יחידה]. כך שהנשמה עצמה מורכבת מכל אותם חלקים, כאשר היא בעצם משתלשלת בחיי חיותו של האדם ממקורה תחת כסא הכבוד ונכנסת לבשרו רק בחלק הנפש שבה. אלא שעומק ופנימיות הדברים הכל אחד והכל אוחז ויונק מחלקיו העליונים, והכל מתקפד כאן וגם נוחל חלק בעולם הבא. זו מציאות אחת שיש לה רובדים ומעלות שונות בחלקיה השונים.