סודו של הנחש בתורה

שאלה:

כבוד הרב, האם הסיפורים של הנחש בגן עדן, המטה של משה ויהי לנחש, והנחש הנחושת קשורים באיזה מובן? האם יש מה ללמוד מאלה יותר מן הפשט? אולי יש דבר נסתר במשמעותם?

תשובה:

שלום וברכה

הנחש בכל מקום מסמל את היצר הרע ואת החטא, כך שנחש הנחושת ודאי קשור עם עניין הנחש בגן עדן, ומן הסתם יש קשר דומה גם לנחש נוצר מן המטה של משה רבינו כשבא לפני פרעה, שהרי המטה הזה של משה היה כידוע מקלו של אדם הראשון שהיה נטוע בחצרו של יתרו, ובא משה ושלפו משם. הרמ"ע מפאנו [מאמר העיתים פרק יז] כותב שמטה אהרן הניצב זקוף כמטה ובולע את מטות החרטומים זה סוד תיקונו של נחש הקדמוני ההולך על גחון ומאבד זקיפותו מחמת החטא. קטונתי מלהבין את סודם של הדברים אבל עכ"פ מצינו מקור ברור להקשר הזה.

ראיתי רעיון נחמד שכתב אחד מהרבנים, לכאורה קשה, כיצד מטה זה שבא מעצי גן עדן וכתוב עליו שם המפורש יורד ממעלתו ונעשה לנחש [המסמל כאמור את היצר הרע ואת החטא]? ואולי מכאן רמז ואזהרה לכל יהודי, שידע שלמרות שהוא צלם אלוקים ונשמתו חצובה מתחת כסא הכבוד, אם לא ישמור לטהר נפשו וישמר מהחטא, הוא יכול ליפול לטומאת החטא כנחש הקדמוני…

יום נעים