עמותות צדקה שמתרימים בטלפון – חייבים לתרום להם?

שאלה:

שלום רב . כיום יש עשרות עמותות צדקה וחסד שמתקשרות השקם והערב לגייס כספים . האם בחוסר הענות לעמותות הנ"ל יש משום "לא תאמץ את ללבך ולא תקפוץ את ידך מאחיך האביון" .? מה ההנהגה הנכונה מול המציאות הנ"ל ?

תשובה:

מנהג העולם להקל בזה.

אמנם הצדק איתך, שלגבי עמותות חסד אלו הדין חמור לכאורה יותר מסתם אדם שמבקש ברחוב ששם יש הרבה נוכלים ולא חייבים להאמין לכל אחד, וראוי להשתדל יותר ולתת, אבל כנראה סמכו על כך שכאשר עמותת חסד מבקשת צדקה, אם זה עני שאינו מסויים ודאי אין חיוב גמור לת, שהרי אין עני ספציפי לפניך אלא זה לצורך הקיום העתידי של העמותה, וכשיש עני ספציפי, הרבה פעמים לא מוגדר כמה כסף בדיוק הוא צריך, לפעמים מדובר בקרנות גדולים מאוד, ומי אמר שיש חובה גמורה לתת כזו קרן. אבל שוב, אלו נסיונות ללימוד זכות לאור ריבוי הבקשות, אבל ודאי יש להשתדל במידת האפשר לתרום.

בהצלחה ושיהיה תמיד רק שפע.