צדקה יותר מחומש

שאלה:

שמעתי את הרב יגאל כהן שאמר שמי שמוסר נפש ונותן הרבה צדקה אז מלאך מהשמיים אומר לה' שהוא מסר נפש אז ה' יתן לו עוד כסף ומצד שני אבא שלי אמר לי שלא טוב לתת יותר מידי למשל 80%

תשובה:

בשו"ע ובפוסקים בסי' תרנו מבואר שהמבזבז אל יבזבז יותר מחומש, כלומר לא נותנים לצדקה יותר מחומש כפי שאמר לך אביך, אלא אם כן כמובן מזדמן לאדם מקרה של פיקוח נפש והוא זה שיכול להציל וכדומה, והמטרה היא כדי שלא יתן יותר מידי ויזדקק לבריות. הרב הנ"ל גם לא דיבר על יותר… לתת חומש זה גם מסירות נפש לא קטנה כשיש משפחה והפרנסה לא תמיד גדולה, וגם לעשירים גדולים לא קל לתת…