יין פוטר שאר משקים – כמה צריך לשתות מהיין?

שאלה:

מי ששמע בשבת ביום קידוש ולא טעם מהקידוש (ואוכל כדי שיעור קביעות) אבל התכוון לצאת ידי חובת קידוש וגם בברכת הגפן כדי שיוכל לשתות מים. האם צריך לברך על המים שהכל או שיוצא ידי חובה מדין שומע והגפן פוטר שאר משקים ולמרות שלא שתיתי מהגפן יצאתי ידי חובה על המים. ואם התשובה שיצא. האם יוצא ידי חובה בברכה אחרונה על ידי שיברך ברכת המזון כמו שפוטר את היין של הקידוש.

תשובה:

שלום וברכה

אם לא טעם מהקידוש חייב לברך על שאר משקים, אבל אם מדובר בסעודת פת בכל מקרה הם נפטרים בברכת המזון, אלא שאם אכל רק עוגה עליו לברך על השתייה בורא נפשות כיון שלא מברך על הגפן.

מקורות:

ראה משנה ברורה בתחילת סי' קעד וביאור הלכה שם שיש כמה דעות בענין יין פוטר שאר משקין, יש אומרים שדוקא אם קבע סעודה על יין דבר שלא מצוי היום, ויש אומרים שאם שתה רביעית או רטוב רביעית פוטר שאר משקים אבל לא בטעימה בעלמא, ויש שהור שאפילו בטעימה קלה פוטר שאר משקים וכן דעת דרך החיים, למעשה המסקנה, שאם שתה רוב רביעית מלוא לודמיו פוטר שאר משקים, ואם רק טעם, הוא בספק ברכות ויפטור עם משהו אחר שברכתו שהכל.