החשמל קפץ בשבת והדליקו באיסור – דין המאכלים על הפלטה המזגן והמקרר

שאלה:

שלום במקרה שקפץ החשמל בערב שבת בבין השמשות,ויהודי הרים את הכפתור לפני צאת הכוכבים כיצד צריך לנהוג?באוכל שעל הפלאטה כאשר הוא מבושל כל צרכו?במקרר?במזגן וכו"?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש לציין שאין הבדל בענין זה בין בין השמשות לשבת עצמה, כמבואר במשנה ברורה בסי' רסא ס"ק ו.

לגבי ההנאה מהתבשיל, כאשר אדם עושה פעולה שאין בה כדי להשביח את התבשיל אלא רק כדי לשמור על חומו, אף שאסור להשתמש בעצם הפלטה, מכל מקום התבשיל בדיעבד לא נאסר, ראה שו"ע רנז סעי' א, אבל זה לא יעזור לחמין שהוא בגד מצטמק ויפה לו, ולא יעזור לגבי המזגן, ולא יתיר להכניס שום דבר למקרר… לגבי החמין יש סברא וספת להקל, שכאשר אדם עושה פעולה שלא מדעת הבעלים, אין בה כדי לאסור עליו את האכילה אם היה אוכל גם לולי זאת, הבעיה שלא נראה לי שניתן היה לאכול את החמין בבוקר לולי פעולתו של אותו אדם… לכן מן הדין להעביר את החמין לפלטה של שכן וזה מותר כל עוד הוא רותח. לגבי המזגן ודאי אין היתר סתם ליהנות אלא שאותו אדם לא יכול לאסור עליך את השימוש בבית לכן מותר להיות שם בחדר, ראה משנה ברורה תחילת סי' רעו [אמנם שם מדובר במעשה שבת של גוי, אבל לא נראה שיש חילוק בזה]. לגבי המקרר, מה שרק מונע קלקול כנ"ל מותר, ולכן מותר לאכול ממה שהיה במקרר, אבל אסור להכניס שתייה שנהנים מעצם הקרירות שלה.

יום נעים.