לתרומות לחץ כאן

ללוות מקופת הצדקה בבית / צדקה עם קבלת תמורה

שאלה:

לכבוד הרב שלום יש לי שלש שאלות בענייני צדקה האם מותר לי לקחת כסף מקופת צדקה שיש לי בבית בשעה שנתקעתי ולהחזיר אחר כך? מה ההבדל בין צדקה לפדיון נפש? במידה ואני לוקח ומשלם לעשרה אברכים שיתפללו עלי ואני אומר להם שהכסף הוא עבור התפילות האם יש בכך מצוות צדקה או שהפסדתי את המעלה של הצדקה? תודה רבה וזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה

1. מי שנוהג לעשות כן, מותר לו. אבל מי שנוהג להימנע מכך אסור לו.
ניתן להתנות מכאן ולהבא שיוכלו לללות מהכסף הניתן בקופות הצדקה בבית.

2. פדיון נפש הוא בדרך כלל סך מסויים של פרוטות הניתנות באופן מסויים המובא בכתבי המקובלים, אבל ברור שכל צדקה מועיל לפדיון נפשו של אדם, שכן אמרו צדקה תציל ממוות.

3. אתה לא מפסיד את מצות הצדקה, שכן ברור שמבחינה כלכלית אין שווי שוק כזה לתפילות שלהם מול כסף, זה לא דבר נמכר וזה לא הרעיון שביניכם, אם זו לא היתה צדקה לא היית עושה זאת, אלא זה כעין תמריץ לנתינת הכסף, יותר קל לך לתת כאשר אתה מרגיש שגם קיבלת משהו…

מקורות:

1. הקופה קונה לעניים או לארגון את הכסף בקנין חצר וממילא הרי זה כאילו הגיע ליד גבאי, אבל חצר אינו קונה אם הנותן לא יתכוון להקנות, וממילא אם התורם התכוון שהמוסד לא יזכה בכסף מיד אינו זוכה, והנוהג להשתמש בכסף שבקופה מוכיח שאינו מתכוון להקנות מיד, וכן כתב בספר דרך אמונה הלכות מתנות עניים פ”ח ציון ההלכה ס”ק קכא. ועיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ב דין 5.

מקורות:

 

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל