שינוי מקום בשבעת המינים

שאלה:

שלום וברכה! מי שבירך על יין בביתו ויצא החוצה עם כוס היין וממשיך לטייל איתה צריך לברך שוב?

תשובה:

שלום וברכה

אם שתה בביתו רביעית באופן שמחייב ברכה אחרונה, נחלקו הפוסקים האם גם שבעת המינים הם דברים הטעונים ברכ במקומם שבזה תהיה תקפה מחלוקת השו"ע והרמ"א אם השינוי מקום מחייב ברכה נוספת או לא, ולכן אין להכנס לספק זה, למעשה הכריע המשנה ברורה על פי הגר"א ששבעת המינים אינם טעונים ברכה במקומם ושינוי המקום מחייב ברכה נוספת, ויש לעשות הכל כדי שלא להכנס לספק ברכות.

יצויין שזה הכל כשכוונתו בתחילה היתה לשתות בבית, אבל אם מתחילה לא קבע עצמו בבית אלא בירך כדי לצאת מיד ולטייל, דינו כהולכי דרכים שאין לגביהם דין של שינוי מקום ואינו חוזר ומברך.

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' קעח סעי' א-ב, וסעיף ה. לגבי ספרדים שמאוד מחמירים בספק ברכות, נראה שאףפ שיש כאן ספק ספיקא לחומרא, כלומר ראשית דעת השו"ע שגם בלחם יש לחזור ולברך, ושנית זה רק שבעת המינים, נראה שעדיין אין לברך.