הבנים מחללים שבת בבית

שאלה:

אב שבניו סמוכים לשולחנו (חיילים) האב שומר שבת והבנים מחללים שבת בבית האם יש עוון על האב ?
1. מצד שלא מיחה בהם לא זו גם זו שביכולתו לקבוע לדוג' כללים אחרים בבית כמו זמני הגעה הבאה חברים וכל חוק אחר בבית לו כפופים הילדים
2. אדם מצווה בשביתת כליו כיום זה מחשב טלוויזיה הילדים משתמשים בכלים אלו לחילול שבת ר"ל.
3. מצד ראש המשפחה הבעלות על הכל כולל החשמל שלו אחריותו על הנעשה בביתו וכול חילול שבת של מי שבבית נזקף לחובת האב.

אשמח למקור לתשובה, מכוח סברא טענתי שהאב חייב בחילול השבת בביתו אשמח לדיון פוסקים בנושא.

תשובה:

שלום וברכה

הנושא כאן אינו כל כך הלכתי כמו השקפתי. שביתת כלים כידוע אין להלכה, שהרי הלכה כבית הלל שאין אדם מצווה על שביתת כליו. כך שהנושא כאן אינו הלכות שבת, אלא יותר נושא של לפני עיור לא תתן מכשול וכן בעיקר מצות תוכחה. ובענין זה קשה מאוד לתת הגדרה ברורה, הכלל הוא שכשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע. קירוב רחוקים חייב להעשות בדרכי נועם. אמת הדבר שבבית יכולים להיות כללים, אבל כאשר מדובר בבחורים מבוגרים לא תמיד זה עובד, ואם זה רק מביא לחיכוך וטריקת דלת זה לא תמיד כדאי… לכן, אם ניתן לתת כללים בצורה נעימה, לבקש מהם בנעימות אך בהחלטיות שישמרו על כבוד השבת בבית, להמחיש להם שזה בעצם פגיעה בכבוד האב, זה ודאי טוב וחשוב. אבל אם זה לא ילך או עד כמה שזה לא מועיל, אין על האב כל עוון.

בשורות טובות.