בישול ביו"ט/בישול בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
1. האם ביו"ט מותר לשטוף ידיים עם מים חמים מהברז?
האם יעשה ע"י זה בישול אסור במי הדוד או שמא זה בישול שמותר ביו"ט?

2. בשבת שמתי תבנית עם ירקות שבושלו בתנור, על הפלטה.
כתוצאה מחימום הירקות על גבי הפלטה, הירקות הפרישו נוזלים.
כשהנחתי את התבנית על השולחן והסרתי את המכסה ראיתי שיש נוזלים בתבנית. האם היה כאן בישול אסור?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

  1. אף שאת משתמשת במים שלא הוחמו על ידי הדוד שמש זה נחשב בישול לצורך אוכל נפש ומותר, כיון שרחיצת ידיו במים חמים מותרת ביום טוב וגם בישול לצורך זה מותר, ראה שש"כ פרק ב סעי' ז הערה כב.
  2. תבשיל כזה מטבעו יש בו רוטב ואכן אסור לחממו בשבת משום איסור בישול. אגב בהנחה על הפלטה גם של דבר יבש לדעת רוב הפוסקים יש בעיה של איסור חזרה, אלא שבזה הקל הגר"ע יוסף זצ"ל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום הרב. לגבי שאלה תשובה לשאלה 2:
    א. כל מאכל יבש שלא בושל עם רוטב כמו ירקות בתנור מובן שבחימום מסויים שאינו בישול עלולים להפריש נוזלים. אך הנוזלים האלה היו טמונים בתוך המאכל ולא רוטב שנראה בעין. אז למה זה נקרא תבשיל שיש בו רוטב?
    ב.
    כל המאכלים היבשים שאני מחממת על הפלטה בשבת (כשאני מוציאה אותם מהמקרר) מונחים על גבי תבנית הפוכה שנמצאת על הפלטה. כלומר, האם גם במצב הזה יש בעיה של חזרה בשבת?

  2. א. אין מקור לחילוק שציינת, דבר נוזלי הוא רוטב לגבי דין בישול אחר בישול, גם אם הופרש מירק.
    ב. בזה הקל הגרש"ז אויערבך, אמנם הגרי"ש אלישיב החמיר גם בזה שלא להניח אלא על סיר מלא, ומקורו בפרי מגדים סי' רנג, העולם נהגו להקל בפרט בפלטה – בשונה מבלעך על האש, והמחמיר תבוא עליו הברכה.