הדרכות בלימוד

שאלה:

בס"ד.
יש לי כמה שאלות על לימוד הגמרא..

אם אני לומד את הגמרא ומגיע לשורות שאני לא מבין.. האם עדיף לראות ישר ביאור כמו שוטנשטיין וכו או לנסות לחפש הסברהבראשונים ואחרונים אחרים? למשל לראות אולי הריטבא או הרן ביארו יותר או המהרשא והמהרם ?

כשמגיעים לגמרא שיש בה ציור (למשל נקטם ראשו בסוכה) ויש כמה הבנות..
האם ללמוד את הפירוש של רשי או לבדוק איזה פירוש נפסק להלכה ואותו/ועל פיו ללמוד?
חסרה לי המון המון בקיאות בשס וכשאני לומד לבד אני מתקדם לאט/או לומד ב"ה טוב אך עם שאלות ואז מתעכב..
האם יש עניין ללמוד גמרות אך ורק מתוך שוטנשטיין וכו על מנת להרבות בקיאות?
(עדיף ללמוד עם שוטנשטיין מסכת קשה יחסית או דווקא מסכת יותר קלה עדיף ללמוד..)
תודה לרב על הזמן.. מקווה שהשאלות ברורות.

תשובה:

שלום וברכה

קשה לייעץ כי זה ענין מאוד אינדודואלי, ברור שהמצב הטוב ביותר הוא שמתרגלים ללמוד גמרא לבד בלי סיוע של גמרות עזר כמו שהזכרת, ללמוד לאט ועם רש"י, תמיד רש"י לא משנה בלימוד הגמרא כרגע מה ההלכה, זה מעיינים אחרי לימוד הסוגיא, ולנסות להבין מה כתוב בגמרא. ניתן להעזר בעוד ראשונים ואחרונים. אבל כמובן אם אתה עוד לא מסוגל לכך גמרא של ארטסקרול – שוטנשטין זה פתרון נהדר.

אסור שיהיה לחץ להספיק בקיאות, קובץ על ידי ירבה… העיקר ללמוד בקביעות ובהתמדה, ומה שלומדים לדעת היטב, לסכם ולחזור ולאט לאט צוברים ידע והבנה.

בהצלחה רבה מאוד.