עצים שגדלו ופולשים לדירות השכנים

שאלה:

שלום הרב,
אני גרה בקומה 3 בבניין משותף מזה 20 שנים.
שקניתי את הדירה, לא היו עצים סביבי.
בשנים האחרונות השכן מקומת קרקע נטע עצים והם גדלו והפכו למטרד סביבתי. הם נכנסים לחלונות ביתי ומביאים לנו המון אבק , ג׳וקים חרגולים וחרקים למיניהם. בנוסף, יש לי בבית שני ילדים שרגישים לצמחים ולאבק והדבר גורם להם לאלרגיה קשיי נשימה ופריחה.
לגזום את העץ עולה 1300 ₪
בעל הדירה לא גר כאן והמשכיר הוא גן ילדים.
בעל הגן טוען שבעל הנכס צריך לאשר ולשלם את נושא הגיזום בגינה שבחצרו.
בעל הדירה מתחמק ומתנער ואף מתעלם מהמצב.
מה עלינו לעשות ?
האם ניתן לחייב אותו ע״י פסק הלכה או משהו בסגנון ?
חייבת עיצה או פיתרון.
לתשובת הרב אודה, יעל.

תשובה:

שלום וברכה,

עצים שגדלו ופולשים לתוך השטח והאויר של השכנים, נחשב לנזק, ולכן זכותו של הניזק לדרוש לקצוץ את העץ. אמנם כאן הדין שונה, שבאילן שגדל והזיק הוצאות וטרחת הקציצה מוטלים על הניזק ולא על המזיק, כיון שנזק של עצים מוגדרים כנזק הבא מאיליו – כיון שהנזק לא הגיע מידית אלא אחר כמה שנים שגדל העץ לאט לאט.

ולכן יש לך זכות לדרוש לקצוץ את העצים, אבל ההוצאות מוטלות עלייך.

בהצלחה.

מקורות:

אילן שגדל ומזיק לשכן – ראה שו"ע חו"מ סימן קנה סעיפים כו – כח.

נזק אילן נחשב לנזק הבא מאיליו ועל הניזק מוטל לקצוץ – שם סעיף לב.