שורשים של עץ שפולשים לחצר של השכן

שאלה:

מה הדין כאשר שכן נטע אילן בחצר שלו על הגבול. וכעת השכן הסמוך רוצה לחפור בכל החצר לעשות דיורים. וממילא יזיק לאילן כי השורשים שלו נמצאים כיום באדמת השכן? א. האם מקום השורשים כבר קנוי לשכן? ב. האם השכן רשאי לכתחילה היה לטעת שם עץ?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לשכן ליטוע עץ בתוך חצרו, למרות שברבות הימים השורשים יתפשטו לתוך חצר חברו. מאידך מקום השורשים לא קנויים לשכן, ומותר לשכן לחפור בתחום שלו ולעקור את השורשים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט הלכות נזקי שכנים סימן קנה סעיף לב: מי שהיה לו אילן בתוך שדהו קרוב לבור חבירו (או בא לנטוע) (טור), אין בעל הבור יכול לעכב עליו ולומר לו: הרי שרשי האילן נכנסים לבור שלי ומפסידים אותי, שזה נזק הבא מאליו לאחר זמן, ובעת שנטע אינו מזיקו, וכשם שזה חופר בתוך שלו כך זה נוטע בתוך שלו. ראה עוד שם סעיף ל שמוכח שאין חיוב על בעל השורשים לעקור השורשים, אלא בעל הבור יעקרם ויטלם לעצמו.