אמירת קדיש לסבא ע"י הנכד

שאלה:

שלום!

אדם שסבא שלו נפטר לפני כ-40 שנה והשאיר רק בנות (שהן בחיים ב"ה), וכעת מגיע יום האזכרה השנתי שלו, האם יש עניין שהנכדים או החתנים יאמרו קדיש באזכרה, או כיון שעבר זמן רב כבר לא צריך? והאם עדיף שהחתנים יאמרו או הנכדים? והאם צריך שכל הנכדים יאמרו קדיש או שמספיק רק נכד אחד?
והאם זה סימן רע להגיד קדיש כאשר ההורים בחיים, והאם צריך לבקש רשות מההורים להגיד את הקדיש.

תודה!

תשובה:

שלום וברכה

בהחלט יש ענין שיאמרו קדיש לעילוי נשמתו, ובס' לקט הקמח החדש בסוף כרך ג' בקונטרס בית אברהם האריך לבאר שהוא כעין חיוב המוטל עליהם כמו כל אבל, אלא שאדם האבל על הוריו קודם להם לענין תפילה לפני העמוד או במקומות שרק אחד מהאבלים אומר קדיש. מסתבר שעדיף נכדים מחתנים, אבל אין לומר קדיש בלי קבלת רשות מההורים ויש אומרין שגם בקבלת רשות יש בזה סימן רע ולכן באופן כזה יש להעדיף את החתנים. מסתבר שבזה נהגו להקל שרק אחד אומר.