יין פוטר שאר משקים / עיקר וטפל – דג מלוח ומציה

שאלה:

שלום
עשו קידוש בשבת.רק טעמתי מהיין ,אכלתי מזונות כשיעור.
האם לברך על משקים שהכל
אכלתי דג מלוח יותר מכזית, האם לברך שהכל או נפטר במציה כי הוא טפל
לגבי ברכה אחרונה ,האם לברך בורא נפשות מעבר לעל המחיה
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לגבי הדין שיין פוטר שאר משקים מצינו כמה דעות בפוסקים: יש סוברים שאפילו טעימה כל שהיא פוטרת, ויש סוברים שרק שתיית רוב רביעית ויש סוברים ששתייה מרובה בלבד של קביעות על היין. למעשה הורה הביאור הלכה סי' קעד סעי' ב לחשוש לשיטה הראשונה, ואפילו רק טעם מהיין מעט, יפטור ברכת שהכל במשהו אחר, אבל אם שתה מלוא לוגמיו פטר שאר משקים.

הדג מלוח אינו טפל למציה, השאלה היא הפוכה, האם המציה טפלה אליו שכן הוא מן הסתם עיקר הכוונה. ולמעשה בזמנינו שמדובר במציות טעימות נוקטים שיש לברך על שניהם ואין כאן עיקר וטפל. ראה פרטי דין זה בשו"ע או"ח סי' ריב.

לגבי ברכה אחרונה, ברכת על המחיה לא פוטרת נפשות, וכן להיפך, ויש לברך שניהם אם יש שיעור אכילה משני המינים.