בעל מלאכה שהשאיר חפץ בדירה וקשה לאתרו

שאלה:

חשמלאי שכח אצלי חומר מסוים. התקשרתי אליו ואמרתי לו. וכמדומני שאמר שיבא בהזדמנות כעבור יותר מחודש שלח מישהו לבקש ממני ,ועתה איני מוצאו. האם נתחייבתי בשמירה? האם זה השבת אבידה ואני ש"ש? ואולי אחר שאמרתי לו נפקע השמירה אחרי שכבר יכול היה לקחת? יישר כח.

תשובה:

שלום רב,

כיוון שהחומר נשכח בבית שלך זה נחשב שהוא נמצא שם שלא ברשות וודאי לא קבלת עליך שמירה (וראה שו"ע רצ"א)

אמנם הנתיבות (סי' רצא ס"ק יד)  מחדש שכיון שהנחת את החפץ במקום מסוים ושכחת באיזה מקום אתה נחשב למזיק ולפי זה אתה חייב,  בשו"ת אמרי שפר חולק עליו. ואפשר שבמקרה שלך שהחפץ נמצא אצלך שלא ברשות והיית צריך את המקום שלו גם הנתיבות יודה ועוד שאפשר שדברי הנתיבות הם רק במקרה שהטמין את החפץ בקרקע וכדומה שלולי שיעשה לעצמו סימנים ברור שהחפץ לא ימצא לכן במקרה שלך נראה לי לפטור